اجرای سازه
اجرای سازه های بتنی و فولادی
مهمترین اجزای هر ساختمان اسکلت و بدنه آن است؛ اسکلت ساختمان همانند استخوان در بدن موجودات زنده تمامی اجزای یک ساختمان را کنار هم نگه میدارد و از هم پاشیدن آنها جلوگیری میکند.
اهمیت نوع و نحوه طراحی و اجرای اسکلت ساختمان به قدری بالاست که یک سازه بد میتواند کل استحکام و شکل ظاهری یک ساختمان را بدون توجه به دیگر اجزای ساختمان، زیر سوال میبرد.
انواع سازه
در صنعت ساختمان سازی از دو نوع سازه فلزی و بتنی بسته به شرایط استفاده میشود. در گذشته استفاده از سازه های فلزی (فولادی) در ایران، رایج شده بود. اما به مرور با روی کار آمدن سازه های بتنی و شناخت مزیت های آن، در صنعت ساختمانی از جایگاه بهتری برخوردار شدند. از تفاوت های بین این دو سازه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زمان اجرایی
- هزینه ساخت
- نوع اتصالات
- شکل پذیری
- میزان وزن
- نحوه طراحی
سازه فلزی
به نوعی سازه که مصالح به کار رفته در آن از جنس فولاد است، سازه های فولادی گفته میشود که برای تحمل نیروهای وارد بر ساختمان و انتقال آن به کار میرود. این نوع سازه ها جزو پرکاربردترین سازه های مهندسی محسوب میشوند و با توجه به استاندارد های جهانی طراحی و تولید میشوند. سازه های فولادی به شکل های مختلفی ساخته میشوند، از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سازه های قابی
- سازه های پوسته ای
- سازه های معلق
- سازه های خر پایی
سازه بتنی
در این نوع سازه، از ترکیب سیمان و میلگرد استفاده میشود. ترکیب این دو استحکام بالایی به ساختمان میدهد. این نوع سازه در طی دهه های اخیر پا توجه به مزایای آن جایگزین سازه های فلزی شده و مورد استقبال قرار گرفتند. در این نوع سازه طراحی، کیفیت متریال مورد استفاده و نحوه اجرا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.